Yhteistyöllä älykästä matkailua maaseudun hyväksi

Blogi

Kumppaniblogi: Rural Finland Tourism Hub -hanke

Maaseudun elinvoimaisuuden kehittäminen on monen alueen sydämenasia, ja matkailu on osoittautunut voimakkaaksi keinoksi siihen. Eri puolilla Suomea toteutetaan lukuisia hankkeita maaseutumatkailun edistämiseksi, mutta valitettavan usein työ jää maakuntarajojen sisälle, ja yhteisiä, valtakunnallisia tavoitteita ei saavuteta parhaalla mahdollisella tavalla. 

Käynnistimme Rural Finland Tourism Hub -hankkeen, jonka tavoitteena on yhdistää voimat ja rakentaa valtakunnallinen matkailukehittäjien osaamisverkosto. Verkoston kautta jaettu tieto ja osaaminen lisäävät kaikkien toimijoiden vaikutusmahdollisuuksia, erityisesti maaseudulla, jossa resurssit ovat usein rajalliset. Jotta tietoa matkailun kehittämisestä jaettaisiin koordinoidusti ja älykkäästi, pyrimme luomaan käytännönläheisen ja tehokkaan tiedolla johtamisen mallin rakentuvan maaseutumatkailun kehittäjäverkoston tueksi.

Uudistava energia löytyy maaseudulta – se pitää vain osata valjastaa yhteiseksi hyväksi. Me Rural Finland Tourism Hub -hankkeessa olemme mukana Maaseutuparlamentissa, koska uskomme yhteistyön voimaan ja haluamme tuoda esille, kuinka maaseudulla syntyneet paikalliset ratkaisut voivat vastata valtakunnallisiin haasteisiin. Maaseutuparlamentti tarjoaa meille alustan kuulla maaseutumatkailun haasteista, tarpeista sekä oppia muiden näkemyksistä. Tapahtuma on tärkeä foorumi, jossa maaseudun ääni kuuluu ja missä voimme yhdessä rakentaa tulevaisuuden maaseutua. Verkostomainen työskentely, jota olemme Rural Finland Tourism Hub -hankkeessa toteuttamassa, tukee juuri tätä tavoitetta: haluamme koota yhteen osaamista, jakaa hyviä käytänteitä ja varmistaa, että maaseudun ääni kuuluu sekä paikallisella että valtakunnallisella tasolla.

Rural Finland Tourism Hub -hanke toteuttaa parhaillaan kick-off-kiertuettaan. Valtakunnallinen aloituswebinaari kiinnosti yli 80 henkilöä, mikä osoittaa aiheen ja työmme ajankohtaisuuden. Syksyn aikana järjestämme neljä alueellista työpajaa, joissa rakennetaan yhteistyötä ja pohditaan kehittämisen tarpeita sekä alueellisesti että valtakunnallisesti. Alueellisissa työpajoissa saatua tietoa jaetaan ja jalostetaan edelleen Maaseutuverkosto.fi-alustalla temaattisissa työryhmissä. Toteutamme Itä-Suomen alueellisen työpajan osana Maaseutuparlamenttia 27.9.2024 klo 13-15.

Valtakunnallinen Rural Finland Tourism Hub -hanke on rahoitettu Euroopan maaseuturahastosta 2023–2026. Hankkeen päätoteuttajana on Satakunnan ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina toimivat Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry.

  • Rositsa, Röntynen

    lehtori, Rural Finland Tourism Hub -hankkeen asiantuntija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

    Sähköpostiosoite: rositsa.rontynen@jamk.fi