Virtuaalinen ja monipaikkainen Maaseutuparlamentti 2021 on täällä

Virtuaalinen ja monipaikkainen Maaseutuparlamentti alkaa – kuvassa silta Kurikassa

Maaseutuparlamentti 2021 -tapahtuma järjestetään virtuaalisena ja monipaikkaisena 28.–30.9.2021. Tapahtuman päälähetys striimataan Kurikan Kampukselta Etelä-Pohjanmaalta. Maaseutuparlamentin tavoite on, että maaseutujen asiat näkyvät ja kuuluvat yleisessä keskustelussa. Tapahtumassa muotoiltavalla kansallisella maaseutupoliittisella julkilausumalla maaseutunäkökulmat nostetaan mukaan päätöksentekoon. Tule mukaan!

Maaseutuparlamentti on Suomen suurin ideafestivaali, joka kokoaa yhteen ajankohtaisen maaseututiedon, maaseudun kehittämisen työkalut ja tulevaisuuden tekijät. Tapahtuman ytimessä on dialogi eri-ikäisten ja -taustaisten suomalaisten välillä.

– Keskustelut alkoivat Ideafestivaali – keskusteluja hyvästä elämästä maaseudulla -kampanjalla jo kevättalvella. Ideafestivaalissa olemme pohtineet kysymyksiä: Mitä tarvitsemme, jotta hyvä elämä toteutuisi nyt ja kymmenen vuoden päästä? Miten luomme enemmän hyvinvointia vähemmällä nyt ja kymmenen vuoden päästä? Mikä estää meitä toteuttamasta kestävämpää arkea, työtä ja yrittäjyyttä, kertoo tapahtuman päätuottajana toimiva Antonia Husberg, maaseutupolitiikan neuvoston vt. pääsihteeri maa- ja metsätalousministeriöstä.

Huikea ohjelma monipaikkaisesti

Keskustelut jatkuvat vaikuttavassa Maaseutuparlamentti -tapahtumassa, joka tarjoaa mahdollisuuden lisätä ymmärrystä, oppia uutta ja verkostoitua. Monipaikkaiseen tapahtumaan voi osallistua eri paikkakunnilla joko fyysisesti tai livelähetyksiä eri kanavissa seuraamalla. Ohjelma pitää sisällään työpajoja, tietoiskuja ja keskusteluja.

– Monipaikkaisessa ohjelmassa voi esimerkiksi tutustua suon rooleihin eri aikakausina Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistossa. Voi myös saada tietoa valokuidun eduista Kuitua kylille! -hankkeen infotilaisuudessa Kauhajoella tai osallistua Ylistarossa järjestettävään Iskua Etelä-Pohjanmaalle – Elvytystaitoa ja sydäniskureita kyliin -hankkeen infotilaisuuteen. Etätöitäkin voi tehdä Ryhälän talolla Puumalassa ja seurata sieltä yhdessä tapahtuman pääkeskusteluja, kertoo monipaikkaista ohjelmaa koordinoiva Kirsti Vuori, Leader Suupohja ry:stä.

– Mahdollisuuksia on monia, ja nyt kannattaa tarttua tilaisuuteen osallistua ohjelmaan. Osallistuisin itse mielelläni esimerkiksi Savannin ruusu peltitölkistä -työpajaan Alpon Savannilla 29.9. klo 12–13.00, hän toteaa.

Koko monipaikkaiseen ohjelmaan voit tutustua Maaseutuparlamentin verkkosivuilla.

Päälähetys suorana Kurikan Kampukselta

Kurikan Kampukselta lähetetään koko tapahtuman ajan livelähetystä, jonka juontavat Inari Fernández ja Christoffer Strandberg. Suorassa lähetyksessä nähdään kiinnostavia puheenvuoroja ja inspiroivia vieraita, kun mukana ovat muun muassa futuristi, tietokirjailija Perttu Pölönen, toimittaja Jani Halme, maa- ja metsätalousministeri ja maaseutupolitiikan neuvoston puheenjohtaja Jari Leppä sekä muusikko-kirjailija Simo Ralli. Suora lähetys tehdään ilman paikalla olevaa yleisöä.

– Tapahtuman jokaiselle päivälle on valikoitunut monipuolinen joukko eri-ikäisiä ja -taustaisia vieraita. Muun muassa lähikoulujen tulevaisuus, huippunopeiden tietoliikenneyhteyksien saatavuus ja merkitys koko maan hyvinvoinnille sekä yritysten sukupolven- ja omistajanvaihdokset ovat aiheina pääkeskusteluissa. Lisäksi käydään rakentavaa keskustelua kestävästä tulevaisuudesta – miten hiiliviisautta voidaan toteuttaa paikallisesti, Antonia Husberg kertoo.

Tutustu kaikkiin vieraisiin verkkosivujemme Vieraat-osiossa.

Runsas kattaus työpajoja ja tietoiskuja

Tapahtumapäivistä tiistai ja keskiviikko pitävät sisällään myös mielenkiintoista, virtuaalista työpajatyöskentelyä, jossa heittäydytään tulevaisuuden haasteiden ratkaisemiseen.

– Nyt on aika etsiä ja ideoida kestäviä ratkaisuja teemakohtaisissa työpajoissa, jotka toteutetaan laajassa yhteistyössä eri organisaatioiden voimin. Työpajojen lisäksi ohjelmistossa on eri tahojen järjestämiä ajankohtaisia tietoiskuja virtuaalisella Kumppanitorilla, kertoo tapahtuman koordinaattorina toimiva Mia Repo maa- ja metsätalousministeriöstä.

– Kumppanitorilla on mukana lukuisia maaseudun toimijoita, ja alustalla voi verkostoitua, osallistua mielenkiintoisiin tietoiskuihin, tutustua eri aiheisiin ja kysyä suoraan asiantuntijoilta, hän jatkaa.

Näin osallistut ja vaikutat

Ilmoittautumalla pääset mukaan virtuaalisiin työpajoihin, tietoiskuihin ja muotoilemaan maaseutupoliittista julkilausumaa sekä tutustumaan tarkemmin monipaikkaiseen ohjelmaan. Osallistuminen on maksutonta. Ilmoittautua voi lomakkeen kautta verkkosivuillamme.

– Voit itse valita, mihin osioihin osallistut aikataulujesi ja kiinnostuksen kohteidesi mukaan! Livelähetystä Kurikan kampukselta pääsee seuraamaan ilman ilmoittautumista reaaliajassa maaseutuparlamentti.fi-sivuilla, kun se alkaa, Kirsti Vuori sanoo.

Maaseutuparlamentissa muotoillaan ja julkistetaan kansallinen maaseutupoliittinen julkilausuma 2.0. Julkilausuma on työkalu kaikille, jotka haluavat työskennellä kohti yhteisiä päämääriä. Tapahtuman jälkeen julkilausuma on vapaasti hyödynnettävissä maaseudun vaikuttamistyössä.

Tervetuloa mukaan vaikuttamaan maaseudun asioihin! Muista myös seurata ja osallistua #maapuhuu -keskusteluun sosiaalisessa mediassa.

Teksti: Susanna Korkiatupa
Kuva: Kurikan kaupunki