Uudistavaa paikallisenergiaa: Herätetään kyläilykulttuuri eloon

Kuva: Pitkospuu Productions

Kumppaniblogi: Porokylän leipomo 

Maaseudun elinvoima syntyy ihmisten kohtaamisista, ja yksi perinteisistä tavoista kohdata on ollut kyläily. Nykyään, kun kiire ja arjen vaatimukset ajavat monia erilleen, kyläilykulttuuri on jäänyt taka-alalle. Yhä useampi tuntee yksinäisyyttä, ja kutsuja kyläilemään odotetaan usein turhaan. On aika kääntää ajattelutapaa: miksi odottaa kutsua, kun voimme lähteä kylään oma-aloitteisesti, vaikkapa tuoreen leivän kera?

Monet tutkimukset osoittavat, että sosiaalinen kanssakäyminen on tärkeä hyvinvoinnin lähde, ja ihmiset ilahtuvat yllätysvieraista, jotka tuovat mukanaan jotain tarjottavaa. Yllätysvierailut tuoreen leivän tai pullan kanssa voivat olla juuri se kaivattu yhteisöllinen ele, joka elvyttää kyläilykulttuuria. Porokylän Leipomo voi tässä tarjota valmiita ratkaisuja: leivät ja leivonnaiset, jotka ovat helppo tapa piristää jonkun päivää ja luoda tilaisuuksia kohtaamisille.

Kuvitellaan tilanne, jossa ovi aukeaa, ja ystävä tai naapuri ilmestyy kynnysmatolle tuoreen ruisleivän kanssa. Tällainen pieni, mutta merkityksellinen teko voi tuoda valtavasti iloa arkeen. Pohjois-Karjalassa on vanha perinne viedä rotinoita, eli leivonnaisia ja herkkuja, tuoreille vanhemmille. Samoin uuteen taloon tuotiin leipää ja suolaa symboloimaan hyvinvointia ja kodin onnea. Ehkä voisimme herättää nämä perinteet henkiin tuomalla niitä nykyarkeen? Porokylän Leipomon Pikkutuliainen on myös loistava esimerkki tuotteesta, joka nimensäkin puolesta sopii täydellisesti kyläilykulttuurin elvyttämiseen.

Leipomo ei itse ole toiminnan moottori, mutta voimme rohkaista ja inspiroida ihmisiä toimimaan. Voisimme esimerkiksi kysyä: mitä jos seuraavan kerran lähdettäisiin kylään ilman kutsua, leivän tai leivonnaisen kanssa? Yhteiset hetket rakentuvat pienistä teoista, ja joskus tarvitaan vain pieni sysäys, että kyläilykulttuuri pääsee kukoistamaan uudelleen. Voisiko tällainen kampanja, kuten "Leipä mukaan ja kylään!", innostaa ihmisiä? Ehkä ensi kerralla sinä olet se, joka vie yllätyksenä leipää ja iloa naapurille tai ystävälle.

Paikallinen energia ei ole vain luonnonvarojen hyödyntämistä, vaan myös yhteisöllisyyden voiman vapauttamista. Maaseudun elinvoima syntyy ihmisten kohtaamisista, ja Porokylän Leipomo haluaa olla tukemassa tätä kehitystä tarjoamalla tuotteita, jotka kannustavat kohtaamisiin ja yhteisölliseen energiaan. Emme yksin voi muuttaa kulttuuria, mutta voimme tarjota maistuvan syyn aloittaa – ja se on jo paljon!

Teksti: viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Laura Hyvärinen, Porokylän Leipomo

Kirjoittajan kuva: Antti Pitkäjärvi

Artikkelin pääkuva: Pitkospuu Productions

  • Hyvärinen, Laura

    viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Laura Hyvärinen, Porokylän Leipomo