Maaseudulla on kaikki! – Maaseudulla ei ole mitään?

Blogi

Tämä on kumppanuusblogi, jonka ovat kirjoittaneet Nurmeksen ja Valtimon Yrittäjät ry:n ja Pielisen 4H:n edustajat. Olemme yhdessä mukana myös Maaseutuparlamentin kumppanuustorilla. Olemme mukana Maaseutuparlamentissa, koska haluamme, että tänne saapuvilla on mahdollisuus päivittää tietämystä maaseudusta ja tuoda esille nykyisen maaseudun monipuolisuus ja mosaiikkimaisuus – oikaista stereotypioita ja jopa väärinkäsityksiä siitä, millainen maaseutu on asua, elää ja yrittää.

Harrastusten ja työn yhdistäminen uudistaa mieltä ja kehoa – nuorten yrittäjyys uudistaa elinkeinoelämää

Paikallinen yrittäjäjärjestömme ja Pielisen 4H:n pitkä ja laaja yhteistyö on kohdistunut nuorten yritteliäisyyden ja yrittäjyyden vahvistamiseen. Järjestämme yhdessä mm. jokavuotisen 9.-luokkalaisten Sinussa on yritystä! -päivän. Pyrimme avaamaan päivän aikana yrittämisen mahdollisuuksia ja innostamaan nuoria yrittäjyyteen.

Nuorten kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan on lisääntynyt. Nuorten vapaa-ajan yrittäjyys vahvistaa tutkitusti nuorten yrittäjyysvalmiuksia LUT-yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan. 4H-yrittäjät kasvattavat kuntien elinvoimaa tuottamalla paikallisia palveluja. 4H-yrittäminen on yksi turvallinen tapa kokeilla yrittämistä.

Maaseudun nuoret 4H-yrittäjät saavat helposti näkyvyyttä omalla alueellaan, koska kilpailua ei ole niin paljon. Eri tahot nostavat mielellään nuoria yrittäjiä esille. Edullisia tiloja on tarjolla ja verkostoituminen on pienillä paikkakunnilla helpompaa. Puhtaan luonnon tuotteet ovat äärellään ilmaiseksi hyödynnettävissä. Lähiruuan raaka-aineita löytyy läheltä.

Nuorena opittu yritteliäs elämänasenne ja kokemus 4H-yrittäjänä toimisesta antaa valtavasti lisämahdollisuuksia paikallistalouden kehittämiseen. Persoonallisten ja paikallisten yritys- ja toimintaratkaisujen mahdollisuudet lisääntyvät. Luonnon läheisyys ja luonnon tuomat mahdollisuudet virkistäytyä ja saada marjat, sienet, kalat ja riista myös omiin tarpeisiin ovat elämänlaatua parhaimmillaan. Nettiyhteyden suomat mahdollisuudet tehdä työtä maaseudulta käsin mahdollistaa uusien, digitaalisten palvelujen tuottamisen.

Uudistava paikallisenergia – mitä se on?

Me maaseudun ihmiset olemme uudistavaa energiaa. Ilman meitä ei synny toimintaa ja kehitystä maaseudulla. Meidän toimijoiden energian määrä riippuu kuitenkin annetuista resursseista ja arvostuksesta. Maaseutuun vaikuttavat viranomaiset ovat tärkeässä roolissa kuinka paljon meillä on uudistavaa energiaa. Tulevaisuuden näkymät vaikuttavat energian määräämme. Millaisena maaseutu ja sen toimijat nähdään päättäjien, virkahenkilöiden ja julkisuuden ulostuomana, vaikuttaa maaseudun toimijoiden ja asukkaiden uudistavan energian määrään.

Turun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan maaseudulle sijoittuva tulevaisuus kiinnostaa nuoria. Maaseudun luonto ja rauha miellyttävät hyvin suurta osaa nuorista. Unelmaa maaseudulla rajoittaa kuitenkin vähäisemmät työmahdollisuudet, vaikka etätyö on lisännyt mahdollisuuksia. Yrittäjyys on yksi maaseudun elinvoimaisuuden kulmakivi, minkä tukemisella voidaan vaikuttaa maaseudun elinvoimaisuuteen. (Kuhmonen & Luoto & Turunen, 2019 Turun yliopisto, Nuorten tulevaisuuskuvat maaseudun kehittämistyön lähtökohtana).

Maaseutu on lisäarvo koko Suomelle

Maaseudulla tarvitaan toivoa, kannustusta, tietoa ja rahoitusinstrumentteja yrittäjyyteen. Maaseudun arvostusta ja imagoa tulee vaalia ja vahvistaa. Infrastruktuuri ja juna-, linja-auto- ja maantieverkoston sekä peruspalveluiden tulee olla kunnossa. Nuoria pitää kannustaa entistä enemmän kokeilemaan yrittäjyyttä, koska heistä syntyy tulevaisuuden yrittäjiä ja hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitäjiä. Me teemme täällä osamme ja voitavamme, kunnat osansa, yritykset ja asukkaat osansa, valtio tekee osansa. Maaseutu ei ole itseisarvo- se on lisäarvo koko Suomelle!

Tervetuloa Nurmekseen, Suomen itäiselle maaseudulle. Täällä koet elämää ja eksotiikkaa!

Kirjoittajat

  • Kärki, Ella

    puheenjohtaja, Nurmeksen ja Valtimon Yrittäjät ry

  • Hämynen, Pirjo

    toiminnanjohtaja, Pielisen 4H

NurmesValtimo ja 4H