Ideafestivaali – keskusteluja hyvästä elämästä maaseudulla –kampanja sai osallistujat oivaltamaan uutta maaseuduista
Ideafestivaali – keskusteluja hyvästä elämästä maaseudulla –kampanja käynnistyi alkuvuodesta ja päättyi kesäkuun puolivälissä. Tänä aikana ympäri Suomen on käyty yli 70 Ideafestivaali-keskustelua hyvästä elämästä maaseudulla kolmessa keskusteluosiossa. Haluamme kiittää lämpimästi kaikkia kampanjan kumppaneita, keskustelujen järjestäjiä sekä osallistujia aktiivisesta osallistumisesta kampanjaan!
Ideafestivaali-kampanjan tarkoituksena oli saavuttaa syvempi ymmärrys kolmesta ennakkoon valitusta aiheesta:
- Mitä tarvitsemme, jotta hyvä elämä toteutuu nyt ja kymmenen vuoden päästä?
- Miten luomme enemmän hyvinvointia vähemmällä nyt ja kymmenen vuoden päästä?
- Mikä estää meitä toteuttamasta kestävämpää arkea ja yrittäjyyttä?
Tavoitteena oli kuulla eri-ikäisten ja eri taustaisten ihmisten näkemyksiä kustakin aiheesta. Tavoitteena oli osallistaa erityisesti nuoria mukaan rakentavaan maaseutu- ja maaseutu-kaupunki-keskusteluun.
Keskusteluihin osallistui saatujen palautelomakkeiden mukaan kevään aikana yhteensä yli 380 henkilöä, joista reilu 150 oli miehiä ja 230 naisia. Alle 29-vuotiaita osallistui noin 180 ja yli 65-vuotiaita reilu kymmenen henkilöä. Keskusteluiden järjestäjät arvioivat myös niiden osallistujien määrää, jotka eivät yleensä tule kuulluksi tai osallistu yhteiskunnalliseen keskusteluun. Heitä arvioitiin olevan yhteensä 104.
Ideafestivaali-keskusteluissa hyödynnettiin Erätauko-keskustelumenetelmää. Erätauko-keskustelumenetelmä on alun perin Sitran kehittämä ja nykyisin Erätauko-säätiön jatkokehittämä menetelmä rakentavalle ja toisia kunnioittavalle keskustelulle.
Ideafestivaali –kampanja on saanut osallistujilta hienoa palautetta, ja Erätauko-keskustelu nähdään tärkeänä ja toivottavana asiana myös jatkossa. Tämän kertovat esimerkiksi seuraavat keskusteluista syntyneet oivallukset:
”Erätauko-keskusteluja tarvittaisiin enemmän ja eri aiheista. Hyödyllinen työkalu ihmisten kuulemiseen. Koska sitähän ihmiset haluavat, tulla kuulluksi.” (31)
”Keskustelumenetelmänä Erätauko on todella hyvä, kun kaikkia kunnioitetaan ja annetaan aidosti mahdollisuus osallistua keskusteluun erilaisista ajatuksista riippumatta!” (104)
Eri-ikäisten ja eri taustaisten ihmisten ääni kuuluu keskusteluissa syntyneissä oivalluksissa, joita on saatu kampanjan aikana yhteensä 426 kappaletta. Oivallukset on numeroitu keskusteluosioittain ja luettavissa maaseutupolitiikan Viima-taululla. Kesän aikana Ideafestivaali –kampanjan aikana syntyneitä oivalluksia voi käydä lukemassa ja myös tykkäämässä ja kommentoimassa sellaisia, jotka osuvat omalle kohdalle. Rakentavan ja kunnioittavan keskustelun pelisäännöistä pidetään kiinni myös Viima-alustalla. Tykkääminen ja kommentointi edellyttävät kirjautumista.
Kampanjan kolmesta keskusteluosiosta on julkaistu koosteuutiset, jotka ovat luettavissa tapahtuman maaseutuparlamentti.fi –sivuilta. Sivuilla pääsee myös tutustumaan ja hyödyntämään kampanjassa käytettyjä materiaaleja oman rakentavan maaseutukeskustelun järjestämiseksi.
Kampanjan aikana järjestetyistä keskusteluista ja oivalluksista voi edelleen lähettää tietoja palautelomakkeen kautta. Nettilinkki pidetään auki kesäkuun 2021 ajan, jonka jälkeen nettilinkki suljetaan.
Rakentavan keskustelun kampanjamme on päättynyt, mutta Suomen suurin ideafestivaali – Maaseutuparlamentti 2021 jatkuu. Keskustelussa syntyneet oivallukset hyödynnetään, kun muotoillaan yhteinen maaseutupoliittinen julkilausuma, joka julkistetaan osana Maaseutuparlamenttia 30.9.
Maaseutuparlamentti 2021 on syksyn suurin yhteiskunnallinen maaseututapahtuma, jota ei kannata jättää väliin! Lue lisää Maaseutuparlamentti-tapahtumasta.
Lisätietoa
Lisää tietoa kampanjasta ja Maaseutuparlamentti 2021 –tapahtumasta antaa
-
Husberg, Antonia
Maaseutuparlamentti -tapahtuman tuottaja
Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@gov.fiPuhelinnumero: +358 (0)295 16 2033