Finlands största idéfestival bjuder in till landsbygdssamtal i Nurmes i september – svenskspråkigt programinslag lyfter beredskap i vardagen och trygghet i byn

Blogi

Samhällsevenemanget Landsbygdsparlamentet kommer till Nurmes 26-28.9.2024 och samlar alla människor som är intresserade av landsbygdens framtida utveckling. I centrum för Landsbygdsparlamentet står människor, företag och samhällen som med sina egna exempel förnyar landsbygden.

Regional jämlikhet är viktig, eftersom lokalt drivna idéer i bästa fall erbjuder lösningar på utmaningar som berör hela Finland. Huvudtemat för evenemanget är förnybar lokal energi, som granskas ur perspektiven för förnybart entreprenörskap, förnybar vardag och förnybar kultur.

Programmet för det tre dagar långa evenemanget inkluderar bland annat studiebesök och idéresor, föreläsningar, konstruktiva diskussioner, workshops, miniseminarier och karelskt gästabud. Evenemanget kulminerar i en landsbygdspolitisk deklaration, som formuleras under evenemangets gång. Som värdpar för Landsbygdsparlamentet 2024 fungerar Yles journalister Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén.

Landsbygdsparlamentet arrangeras som ett gemensamt krafttag av lokala, regionala och nationella aktörer och koordineras av Landsbygdspolitiska rådet, MANE. Anmälan till Landsbygdsparlamentet är öppen.

Landsbygdsparlamentet | Boka din plats | Landsbygdsparlamentet 2024

Svenskspråkigt program på fredag 27.9

Genom verkstäderna har deltagarna möjlighet att lära sig nytt, utveckla tillsammans och knyta kontakter. Finlandssvenska organisationer anordnar en gemensam workshop på svenska med fokus på beredskap i vardagen och trygghet i byn. Under denna interaktiva workshop utforskar vi hur civilsamhället kan bidra till beredskapsfrågor, med inspirationstal om vardagsberedskap, byatrygghet och kommunernas roll som inledning till dagens tema.

Workshopen är ett samarbete mellan Marthaförbundet, SILMU-byar, Landsbygdsnätverket och Svenskfinlands Byar vid Svenska lantbrukssällskapens förbund.

– Marthaförbundet strävar efter att skapa en bättre värld, en vardag i taget, där en god beredskap är en självklar del, säger Marika Danielsson, sakkunnig i beredskap på Marthaförbundet.

    För att bygga ett starkt och resilient samhälle är det avgörande att vi tillsammans arbetar för ökad beredskap och trygghet i våra lokalsamhällen. Temat för workshopen har valts för att lyfta fram vikten av att vara förberedd i vardagen och hur vi som medborgare kan bidra till att stärka vår närregion. Civilsamhället är en ovärderlig resurs i detta arbete, och dess engagemang och samverkan med andra aktörer är avgörande för att skapa ett tryggare samhälle. I en tid där samhällsfunktioner kan utsättas för olika påfrestningar, från klimatförändringar till social oro, är det viktigt att både individer och organisationer är medvetna om sin roll i beredskapsarbetet.

    – I och med Finlands medlemskap i Nato sätts också beredskapsfrågor ur ett lokalt perspektiv in i ett större sammanhang. Det blir allt viktigare att ta i beaktande civilsamhällets betydelse och resurser då det gäller beredskapsfrågor, speciellt ur ett landsbygdsperspektiv. Till detta behövs nya samarbetsstrukturer, säger Ann-Sofi Backgren, nätverkskoordinator vid Finlands Landsbygdsnätverk, som också kommer att fasilitera workshoppen.

    Skribenten är specialsakkunnig vid Svenska lantbrukssällskapens förbund och leder Svenskfinlands Byars verksamhet.