Miniseminaarit pe 27.9.

Maaseutuparlamentin miniseminaareissa kuulet puheenvuoroja ja esimerkkejä uudistavasta arjesta, yrittäjyydestä ja kulttuurista. Muutokset mahdollisia. Tutustu tapahtuma-alueeseen ja aluekarttoihin täällä!

Tila: Auditorio

  • Kesto: 50 min

    Miten maaseutualueiden toimintaympäristöissä tapahtuvat muutokset vaikuttavat aluetalouksiin? Miten muualla taloudessa ilmenevät kehityskulut välittyvät maaseutualueiden talouksiin keskinäisriippuvuuksien kautta? 

    Aluetalouksiin kohdistuvien vaikutusten hahmottaminen tukee politiikka- ja kehittämistoimia koskevaa päätöksentekoa, sillä muutosten vaikutukset eivät välttämättä toteudu alueellisesti yhdenvertaisesti. Vaikutusarviot voivat myös tuoda esiin tärkeitä riippuvuussuhteita ja kiinnittää huomiota tarkastelukohteiden merkittävyyteen.

    Maaseutupolitiikan TUUMA27-verkostohanke tukee aluetalouksien kehittämiseen liittyvää suunnittelua ja päätöksentekoa erilaisten muutosten vaikutusten ennakoinnilla ja tiedontarjonnalla.

    Tervetuloa kuulemaan Suomessa toteutetuista aluetalousselvityksistä ja käynnissä olevista hankkeista sekä keskustelemaan maaseutualueiden aluetalousaiheista!

    TUUMA27-verkoston erityisasiantuntijat Outi Hakala ja Päivi Töyli esittelevät kaikkien käyttöön koottua aluetaloustietoa sekä julkisten lähiruokahankintojen vaikutuksia. 

    Olli Lehtonen, Itä-Suomen yliopistosta, kertoo RAVIT-hankkeen havainnoista julkisten rahavirtojen kohdentumisesta ja TOTAL-tutkimushankkeesta, jossa muodostetaan kokonaiskuva maaseudun taloudesta sekä sen kytkennöistä taloudelliseen huoltovarmuuteen ja alueiden elinvoimaan.

    Seminaarin järjestää maaseutupolitiikan neuvoston alaisuudessa toimiva maaseutupolitiikan TUUMA27-verkostohanke, jota toteuttaa Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti.

    Huom. Sisältö on muuttunut aikaisempaan!

Tila: Kalevan Hovin suuri sali

  • Kesto: 1 h 50 min

    Maaseutu tuottaa ilmastonmuutoksen aikakaudellakin ruokaa, uusiutuvia raaka-aineita sekä puitteita hyvään elämään. Fossiilipanoksista vapautumisen ja huoltovarmuuden arvo ymmärretään aiempaa paremmin. Nämä kaikki edellä mainitut ovat maaseudun ekosysteemipalveluiden varassa ja nostavat maaseudun arvoa kokonaisuutena, mutta mitä hyötyä tästä on maaseudulle?

    Kuinka kasvavasta arvostuksesta syntyy elinvoimaa? Milloin maanomistajalle on hyötyä ja milloin haittaa siitä, että metsien ja maatalousympäristöjen monet hyödyt tunnistetaan aiempaa paremmin? Kuka maksaa kelle, mistä ja milloin?

    MMM:n ohjelmapäällikkö Mikko Pohjolan vetämässä Hiilestä kiinni kokonaisuuden työpajassa pengotaan maaseudun murroksen asetelmia ja mahdollisuuksia. Mukana myllää ELY-keskusten valtakunnallinen ilmastoyksikkö ja Hiilestä kiinni -koordinaattori Harri Hakala ja tarkemmin tuntematon joukko maaseudulla eläviä, elantoaan hankkivia ja muita näistä teemoista kiinnostuneita. Tervetuloa mukaan!

    Järjestäjinä: ELY-keskusten valtakunnallinen ilmastoyksikkö, Hiilestä kiinni-hanke, maa- ja metsätalousministeriö

  • Klo 15.00–15.10 Avaus ja Itä- ja Keski-Suomen ruokaketjun kasvu- ja vientiohjelman esittely / Jari Rouvinen, tj. MTK Pohjois-Karjala 

      15.10–15.30 Tulevaisuuden ruokajärjestelmä rakentuu kiertotalouden periaatteille / Robert Harmoinen, kiertotalousasiantuntija, Valio Oyj

      15.30–15.50 Pohjois-Savon Agri-food klusteri / Petri Kainulainen, koulutuspäällikkö, Savonia AMK

      15.50–16.10 Pakastekuivausteknologian mahdollisuudet ruokaviennin vauhdittajana / Nikolas Jokisalo, Nordic Freeze Dry Oy

      16.10–16.25 Marjatilan vientiponnistukset / Kalle Tervonen, Tervosen luomutila, Kitee

      16.25–16.40 Ruokatrendit maailmalla / Heidi Siivonen, ruoka-asiantuntija MTK

      16.40–17.00 Suomen Ruokavientiohjelma / Thimjos Ninios, Vientikauppa johtaja, MTK

      Suomen ruokaviennin kaksinkertaistaminen on kirjattu tavoitteeksi hallitusohjelmaan. Tavoitteen saavuttaminen vaatii tavoitteellisia toimenpiteitä koko ruokaketjulta pellolta pöytään saakka. Valio on valittu elintarvikesektorin veturiyritykseksi edistämään tavoitteen saavuttamista yhdessä 2.0 ruokajärjestelmän yhteistyökumppaneiden kanssa.

      Itäiseen Suomeen ollaan luomassa 7:män maakunnan yhteistä ruokaketjun kasvu- ja vientiohjelma, jossa pyritään löytämään sopivat lisäarvomarkkinat maailmalta alueen luonnonvaratuotteille. Savonia AMK:n Agri-food klusteri toimii pohjana pohjoisen Itä-Suomen ruokaketjuhankeaihiossa, jonka ympärille olemme kokoamassa myös alueen muiden maakuntien ruokaketjuosaamisen eri kehittämisorganisaatioista.

      Nordic Freeze Dry Oy on pakastekuivauksen uuden aallon edelläkävijä, joka auttaa kehittämään luonnonvaratuotteita mm. Aasian ja Keski-Euroopan markkinoille. Pakastekuivatut tuotteet säilyvät useita vuosia säilyttäen ravintoarvonsa ja makunsa lähes alkuperäisellä tasolla. Niistä haetaan ratkaisuja mm. huoltovarmuuteen ja terveyttä edistävään ruuan tuotantoon.

      Tule kuulemaan ruokasektorin uusista tuulista ja innovaatioista tekijöiden kertomana!

    Tila: Höljäkkä

    • Kesto: 60 min

      Miten taiteilijan asiantuntijuudella voidaan ratkoa aluekehittämisen ja elinkeinoelämän haasteita? Tule kuulemaan, mitä taiteellinen asiantuntijuus on, ja mitä taiteilijoilla on tarjottavana perinteisenä koetun taiteen lisäksi.

      Puhujat: Jenni Latva, asiantuntija, Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö ja Susanna Mäki-Oversteyns, erityisasiantuntija, aluekehittämishankkeet, Taiteen edistämiskeskus