Perjantai 27.9.

Tervetuloa mukaan Suomen suurimpaan ideafestivaaliin paikan päälle Nurmeksen Hyvärilään tai virtuaalisesti Yle Areenan Suorat-kanavan kautta! Maaseutuparlamentti on rakentavan keskustelun paikka. Tutustu rakentavan keskustelun pelisääntöihin (eratauko.fi).

Alla mainittuja ohjelmia (poislukien työpajat, miniseminaarit ja tietoiskut) voi seurata joko paikan päällä PielisAreenalla, Hyvärilässä (Lomatie 11, 75500 Nurmes) tai striimin välityksellä Yle Areenan Suorat kanavalla.

Klo 8.10 Studiossa: Aamukahvikeskustelu osallisuudesta

Perjantain aamukahvikeskustelussa kuullaan tunnelmia torstain Maaseutuparlamentin idearetkiltä ja virittäydytään Suomen suurimman ideafestivaalin tunnelmaan.

Aamukahvin äärellä pohditaan osallisuuden, luottamuksen ja vaikuttamismahdollisuuksien kokemuksen merkitystä. Maaseutuparlamentin roolia sekä itärajan seudun tilannetta.

Maaseutuparlamentin Studio-lavan juontaja Harri Kolehmainen keskustelee asiasta Maaseudun Sivistysliiton kehittämispäällikön ja maaseutupolitiikan neuvoston kansalaistoiminnan apulaispääsihteerin Virpi Harilahti-Juolan sekä Vaikuttavampaa yhteistyötä rajakunnissa -hankkeen päällikkö Sari Sirkkiä.

Paikka: Pielisareenan Studio ja Yle Areena Suorat -kanava. 

Klo 8.30 Studiossa: Aamukahvikeskustelu: Maaseutu mielikuvissamme ja kokemuksissamme

Hyvän elämän elementit, yrittäjyys ja elinkeinot, maaseudun tulevaisuus. Muun muassa näitä teemoja käsitellään maaseutubarometri-tutkimuksissa, joita on toteutettu viisi kappaletta vuodesta 2009.

Tuore raportti kertoo maaseudun käsityksistä ja muutoksista niissä ajassa ja erilaisilla alueilla. Tutkimusraportti voi auttaa valottamaan kriittisiä kysymyksiä, jotka linkittyvät ihmisten hyvinvoinnin, osallisuuden ja luottamuksen kokemuksiin. Millä tavalla kansalliset maaseutubarometrin tulokset resonoivat kansainvälisen tutkimuksen kanssa?

Maaseutuparlamentin Studio-lavan juontaja Harri Kolehmainen keskustelee asiasta maaseutupolitiikan professorin ja maaseutupolitiikan tutkimuksen apulaispääsihteerin Hilkka Vihisen ja Ilona Lahdelman kanssa, joka toimii apulaisprofessorina Carlos III -yliopistossa Madridissa.

Paikka: Pielisareenan Studio ja Yle Areena Suorat -kanava.

Klo 8.50 Maaseutuparlamentin päälavan ohjelma alkaa 

Juontajamme Hannamari Hoikkala ja Niklas Aldén toivottavat osallistujat ja katsojat tervetulleiksi.

Paikka: Pielisareenan päälavalla ja Yle Areena Suorat -kanavalla.

Klo 9.00 Inspiraatiopuhe: Inari Fernández

Millä tavalla maalle muutto voi mullistaa elämän? Toimittaja, kirjailija ja somevaikuttaja Inari Fernández jakaa meille oman tarinansa maallemuuton mahdollisuuksista ja mutkista.

Paikka: Pielisareenan päälavalla ja Yle Areena Suorat -kanavalla.

Klo 9.20 Keskustelu: Maaseutuelämä aitona vaihtoehtona

Keskustelulla halutaan avata ja laajentaa maaseudun arjen kuvastoa. Keskustelussa mukana omavaraisten pientalouksien ja fossiilittoman puutarhaviljelyn puolestapuhuja ja opettaja Maria Dorff, metsäpalveluiden tuottaja ja metsänomistaja Roope Tonteri, maatalousyrittäjä Hannu Gröhn, Suomen ainoa maallemuuton asiantuntija Johanna Niilivuo ja toimittajataustainen paluumuuttaja ja hankepäällikkö Sari Sirkkiä.
  • Meistä suomalaisista vajaa 1,5 miljoonaa asuu vakituisesti ja elää arkeaan maaseudulla. Joka kolmas meistä liittää maaseutuun mielikuvia hyvästä elämästä ja joka viides miettii muuttoa maalle, kertoo maaseutubarometri -tutkimus. Erityisesti haja-asutusalue houkuttelee. Iso osa kuitenkin jää kaupunkeihin.

    Onko maallemuutto ja maaseutuelämä käytännössä mahdollinen vaihtoehto ja kenelle? Mikä saa jäämään, muuttamaan ja/tai palaamaan maaseudulle? Keskustelulla halutaan valottaa maalle muuton mahdollisuuksia, mutta myös haasteita.

    Millä asioilla on merkitystä sille, että maaseudulle muutetaan? Kuka pääsee tänään kiinni maaseutuelämään?

    Millä on merkitystä hyvän elämän kokemukselle? Mitkä asiat voisivat vahvistaa maaseudun ja alueiden veto- ja pitovoimaa? Mitkä asiat ovat omalla vastuullamme, mihin kaivataan yhteisöä ja yhteiskuntaa – ovatko nämä tasapainossa?

    Hallitusohjelma sisältää kirjauksen maalle ja saaristoon muuton kannustimien selvittämisestä – mitkä asiat kannustavat asumaan ja elämään maaseudulla – entä rajaseudulla? 

    Tervetuloa mukaan kuuntelemaan rakentavaa keskustelua. Jaa ajatuksesi somessa aihetunnisteilla #maapuhuu ja #maaseutuparlamentti.

    Paikka: Pielisareenan päälavalla & Yle Areenan Suorat kanavalla.

Klo 10.25 Inspiraatiopuhe: Siamäk Naghian

Genelec Oy:n toimitusjohtaja, tekniikan tohtori ja kirjailija Siamäk jakaa oman tarinansa elävän kulttuurin, monimuotoisuuden ja luovuuden voimasta.

Klo 10:45 Keskustelu: Elävä kulttuuri elinvoimatekijänä

Keskustelussa halutaan avata kulttuurin laajaa merkitystä maaseutujen elinvoimaan. Keskusteluun osallistuvat kylätoimija ja tutkija Anni Rannikko, projektipäällikkö Maria Victoria de la Cruz Molinari, apulaisprofessori Ilona Lahdelma, tutkija Mikko Hautakangas, Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Kaisa Rönkkö, työministeri Arto Satonen ja Siamäk Naghian.
  • Maaseutubarometrin mukaan mielikuvat maaseudusta ovat moninaiset – niissä on sekä nostalgiaa että uutta luovaa kulttuuria. 

    Väestörakenteen muutos on suurin maaseutualueisiin vaikuttava tekijä. Mikä tekee sen, että maaseudulle halutaan tulla ja jäädä? Mikä merkitys kulttuurilla on ja voi olla tässä? Miten voimme pitää huolen siitä, että kulttuuri toimii yhdistävänä eikä erottavana tekijänä? 

    Väestön ikääntyminen vaikuttaa kasvavaan omistajavaihdostarpeeseen ja neljännekselle yrityksille on maaseudulla edessä luopuminen. Samalla on työvoiman saatavuus kriittinen monella toimialalla. Löytyykö kulttuurista ratkaisuja yritysten jatkajien ja työvoiman saatavuuden sekä maaseudun veto- ja pitovoiman vaikeisiin kysymyksiin? 

    Kulttuurista puhutaan sen kaikissa merkityksissä.

    Tervetuloa mukaan kuuntelemaan rakentavaa keskustelua. Jaa ajatuksesi somessa aihetunnisteilla #maapuhuu ja #maaseutuparlamentti.

    Paikka: Pielisareenan päälavalla & Yle Areenan Suorat kanavalla.

Klo 11.40 Maaseutuparlamentin avaus

Maa- ja metsätalousministeri ja maaseutupolitiikan neuvoston puheenjohtaja Sari Essayah avaa vuoden 2024 Maaseutuparlamentin. 

Paikka: Pielisareenan päälavalla ja Yle Areenan Suorat -kanavalla.

Klo 11.50 Johdatus työpajoihin ja lounaalle

Lounas paikan päällä Hyvärilässä Kartanohotellilla ja sekä Bomban talolla klo 15 saakka. 

Klo 12.00 Studiossa: Paikallislähtöinen kestävä kehitys

Maaseutuparlamentin Studio-lavan juontaja Harri Kolehmainen keskustelee Kestävän kehityksen viikon koordinaattori Nora Backlundin kanssa. Nora toimii asiantuntijana maaseutupolitiikan KERÄ - För hållbara landsbygder och en rättvis omställning, Oikeudenmukaisen siirtymän ja kestävien maaseutujen -verkostohankkeessa. 

Maaseutuparlamentti 2024 on osa Kestävän kehityksen viikkoa.

Paikka: Pielisareenan Studio ja Yle Areena Suorat -kanava.

Huomaathan, että samaan aikaan on käynnissä ohjelmaa päälavalla sekä muissa tiloissa (työpajat, tietoiskut, miniseminaarit). 

Klo 12.15 Keskustelu: EU's Longterm Vision for Rural Areas - framing a future to encompass all regions

How do we se the Rural Vision playing out? Next steps and wish-list for the new Commission and Parliament. A sit down with Slawomir Tokarski, Director DG Regio European Commission, Kerli Ats, Member of The European Economic and Social Committee, Taru Haapaniemi, Member of the Cabinet (commissioner of agriculture), European Commission, Hilkka Vihinen, Professor of Rural Policy, Finnish Natural Resources Institute, Minna-Mari Kaila, Director General of the Food Department of the Ministry of Agriculture and Forestry. In English.
  • Keskustelu järjestetään englanniksi. Ei tulkkausta.

    How do we see the Rural Vision playing out? Next steps and wish list for the new Commission and Parliament. 

    Päälavalle nousevat EU-komission DG REGIOn johtaja Slawomir Tokarski, Taru Haapaniemi, EU-komission maatalouskomissaarin kabinetin jäsen, Euroopan talous- ja sosiaalikomitean edustaja Kerli Ats, ylijohtaja Minna-Mari Kaila, maa- ja metsätalousministeriöstä sekä maaseutupolitiikan professori ja Rural Pact Coordination groupin jäsen Hilkka Vihinen Luonnonvarakeskuksesta.

    Keskustelua moderoivat verkostoasiantuntija Juha-Matti Markkola maaseutuverkostosta ja maaseutupolitiikan pääsihteeri Antonia Husberg, maa- ja metsätalousministeriöstä.

    Järjestäjänä maaseutupolitiikan neuvoston KV-työryhmä. Seminaari on ensimmäinen osa, joka jatkuu työpajassa (klo 15:00), jossa syvennytään Rural Vision -konkretiaan ja maaseutusopimuksen yhteisöön (Rural Pact).

    Tervetuloa mukaan kuuntelemaan rakentavaa keskustelua. Jaa ajatuksesi somessa aihetunnisteilla #maapuhuu ja #maaseutuparlamentti.

    Paikka: Pielisareenan päälavalla & Yle Areenan Suorat kanavalla.

Klo 12.30 – 17.00 Työpajoja, miniseminaareja ja tietoiskuja Hyvärilässä ja Bomballa

Samaan aikaan Pielisareenan päälavan ohjelman kanssa on käynnissä työpajoja, miniseminaareja ja tietoiskuja:

  • Työpajojen kautta osallistujat saavat mahdollisuuden oppia uutta, kehittää yhdessä, verkostoitua ja vaikuttaa maaseutupoliittisen julkilausuman valmisteluun. Perjantaina työpajat alkavat klo 13, 14, 15 tai 16.00. Tutustu perjantain työpajoihin.
  • Miniseminaareissa kuulet näkökulmia ja esimerkkejä uudistavasta arjesta, yrittäjyydestä ja kulttuurista. Tutustu perjantain miniseminaareihin.
  • Maaseutuparlamentin kumppanit järjestävät tietoiskuja tapahtuman kolmella polulla: uudistava arki, uudistava yrittäjyys ja uudistava kulttuuri. Tutustu perjantain tietoiskuihin.

Klo 13.30 Keskustelu: Onnea, rakkautta ja valoa! Arvonlisäyksen polkuja ruoka-alalla

Mihin ja missä arvonlisäys syntyy ja miten sen syntyminen Suomessa edellyttää? Voisiko suomalaisen ruuan kuluttajia olla 30 miljoonaa? Keskusteluun osallistuvat toimitusjohtaja Annu Kuurre Kinnusen myllystä, Transfarmin toimitusjohtaja Jyrki Leppälä, erikoistutkija Csaba Jansik, Luonnonvarakeskuksesta sekä Joonas Potkonen Kuuksenvaarankonepalvelusta. Keskustelua moderoi toimittaja Heidi Laaksonen.
  • Voisiko suomalaisen ruoan kuluttajia olla 30 miljoonaa? Meillähän ruoka-alalla on arvonlisäyksen potentiaalia, tutkitusti! Meillä on osaamista. On kulttuuria! Mihin ja missä arvonlisäys syntyy ja miten sen syntyminen maaseudulle edellyttää?

    Mitkä ovat tutkijan, tuottajan, myllyn ja myyjän kokemukset kannattavan ja kestävän yritystoiminnan kehittämisessä? Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan heidän kanssa siitä, miten kannattava ja kestävä yritystoiminta voi tarkoittaa ja edellyttää. Tule oivaltamaan uutta ja inspiroitumaan todellisista esimerkeistä. Toteuttaja: MMM. Mukana Luonnonvarakeskus, Kukki-viljatuoteperhe / Kumpulan perinnetila (Ilomantsi), Kinnusen Mylly ja TransFarm.

    Tervetuloa mukaan kuuntelemaan rakentavaa keskustelua. Jaa ajatuksesi somessa aihetunnisteilla #maapuhuu ja #maaseutuparlamentti.

    Paikka: Pielisareenan päälavalla & Yle Areenan Suorat kanavalla.

Klo 14.30 Studiossa: Intuitio edelläkävijäviljelijöiden päätöksenteossa

SISU STN -tutkimushanke, eli “Kohtuusratkaisuilla kohti sisukasta, vihreää ja oikeudenmukaista Suomea”, pyrkii löytämään kohtuullisia ratkaisuja, jotka tukevat hyvinvointivaltion peruslupauksia ja kestävää kehitystä tilanteissa, joissa talouskasvu on vähäistä tai olematonta. Hanke tunnistaa keinoja, joilla voidaan saavuttaa ympäristön ja yhteiskunnan hyvinvointi ilman talouskasvun aiheuttamia ympäristöhaittoja.

Mikä on intuition ja maatalouskeskustelun merkitys kestävyysmurroksen toteutuksessa? Maaseutuparlamentin Studio-lavan juontaja Harri Kolehmainen keskustelee asiasta projektitutkija Itä-Suomen yliopiston SISU STN -tutkimushankkeen projektitutkija Soja Sädeharjun kanssa.

Klo 14.40 Studiossa: Osallisuus ja kulkemisen haasteet

Mitä maaseudun kulkijalle nykypäivänä kuuluu? Entä millä tavalla kulkemisen haasteet vaikuttavat maaseudun asukkaiden elämään ja osallisuuteen?

Maaseutuparlamentin Studiossa Harri Kolehmaisen kanssa johtava tutkija Jenni Vestinen, Teknologian tutkimuskeskuksesta VTT Oy:stä ja Elina Huerta, projektipäällikkö Henkkarit kaikille -kampanjassa, Kehittämisyhdistys Mansikka ry:stä. 

Klo 14.50 Studiossa: Maa- ja metsätalousministerin haastattelu

Maaseutuparlamentin Studio-lavan juontaja Harri Kolehmainen keskustelee maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin kanssa keskeisistä maaseudun kehittämistä koskevista kysymyksistä.

Klo 15.00 Studiossa: Osallisuus, ikämiehet ja maahanmuuttajat

Yhdistyksissä tapahtuva vapaaehtoistoiminta on ympäristö, jossa paikkakunnan uudet ja vanhat asukkaat voivat tutustua ja löytää yhteisöllistä tekemistä. Usein olemassa olevat ryhmätoiminnat tavoittavat paremmin naisia ja ovat enemmän naisille suunnattuja. Miten saadaan mukaan ikääntyvät ihmiset, erityisesti ikämiehet? Entä millä tavalla saadaan mukaan uusia asukkaita, maahanmuuttajia, ja mikä on vastaanottavan yhteisön rooli? 

Maaseutuparlamentin Studiossa Harri Kolehmaisen kanssa yhteisökehittäjä Meaza Jember, Kaksin - kohti kaksisuuntaista kotoutumista -hankkeesta ja projektipäällikkö Katja Hänninen, IHKU-ikämiehille hyvinvointia kulttuurista -hankkeesta. Molemmat Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry:stä. 

Klo 15.15 Studiossa: Osallisuus ja maaseudun nuoret / Är ungdomars delaktighet en svår nöt att knäcka? (FI/SE)

Är ungdomars delaktighet en svår nöt att knäcka, eller lyssnar vi helt enkelt inte? Onko nuorten osallisuus vaikea pala, vai emmekö vain kuuntele?

MUUTOS: Maaseutuparlamentin Studiossa Niklas Aldénin kanssa nuorten osallisuutta ja sen edistämistä pohtimassa Tiina Saaresranta, erityisasiantuntija maaseutupolitiikan KERÄ-verkostossa ja Åbo Akademin Elinikäisen oppimisen keskuksesta sekä Tiina Kyllönen, Leader-nuorisotyöntekijä, Oulujärvi Leader ry:stä. 

Klo 15.45 Päivän kertaus ja kooste

Maaseutuparlamentin Studiossa Niklas Aldénin kanssa Maaseutuparlamentin Nuorisoraporttööriryhmän jäseniä. 

Mitkä ovat nuorisoraporttöörien mielestä perjantaipäivän keskeisimmät ajatukset ja ideat. Mitä he jäivät keskusteluissa kaipaamaan?

Maaseutuparlamentin nuorisoraporttöörityöryhmään kuuluu kymmenen nuorta eri puolilta Suomea. He ovat mukana kylätoiminnassa, 4H-yhdistystoiminnassa, nuorisovaltuustoissa, nuorisoleadertoiminnassa ja ovat MTK nuoria ja maatilayrittäjiä, 4H-yrittäjiä sekä opiskelijoita. 

Klo 16.00 Lähetys päättyy

Klo 16.00 Verkostoitumista ja vapaata keskustelua

Runsaan asiaosuuden jälkeen on aika siirtyä vapaamuotoisempaan ohjelmaan ennen illan huipennusta eli Karjalaisia pitoja!

Hengähdä Pielisen upeiden maisemien äärellä tai verkostoidu uusien sekä vanhojen tuttavuuksien kanssa Hyvärilän ja Bomban alueella.

Klo 19.00 – 23.00 Karjalaiset pidot

Perjantai-ilta huipentuu Karjalaisiin pitoihin PielisAreenalla. Tervetuloa nauttimaan pohjoiskarjalaisesta vieraanvaraisuudesta, paikallisesta ruoasta sekä kulttuurista! 

Illan aikana jaetaan myös palkintoja Suomen Kylät ry:n sekä Kestävän kehityksen viikon toimesta. 

Huom. Karjalaiset pidot on maksullinen tilaisuus, johon on ilmoittauduttu tapahtumailmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautuminen on päättynyt.