Lauantai 28.9.
Alla mainittuja ohjelmia (poislukien työpajat, miniseminaarit ja tietoiskut) voi seurata joko paikan päällä PielisAreenalla, Hyvärilässä (Lomatie 11, 75500 Nurmes) tai striimin välityksellä Yle Areenan Suorat kanavalla.
Klo 8.00 – 11.00 Työpajoja, miniseminaareja, tietoiskuja Hyvärilässä ja Bomballa
- Työpajojen kautta osallistujat saavat mahdollisuuden oppia uutta, kehittää yhdessä, verkostoitua ja vaikuttaa maaseutupoliittisen julkilausuman valmisteluun. Tutustu lauantain työpajoihin.
- Miniseminaareissa kuulet näkökulmia ja esimerkkejä uudistavasta arjesta, yrittäjyydestä ja kulttuurista. Tutustu lauantain miniseminaareihin.
- Maaseutuparlamentin kumppanit järjestävät tietoiskuja tapahtuman kolmella polulla: uudistava arki, uudistava yrittäjyys ja uudistava kulttuuri. Tutustu lauantain tietoiskuihin.
Samaan aikaan on ohjelmaa käynnissä myös Maaseutuparlamentin päälavalla ja Studiossa Pielisareenalla.
Klo 8.30 Aamusohvalla: Väestö ja toimintakyky
Suomen hyvinvointia ja kestävää kasvua uhkaa väestön toimintakyvyn heikkeneminen. Mistä on kyse ja miten tämä liittyy maaseutualueisiin? Millä tavalla voimme voimme palauttaa punaiset posket maaseudulle? Minkälaisia mahdollisuuksia meillä on?
Maaseutuparlamentin Studiossa Hannamari Hoikkalan kanssa keskustelee maa- ja metsätalousministeri ja maailman- ja euroopanmestari Sari Essayah sekä Olympiakomitean liike ja liikunnallinen elämäntavan johtaja Petri Keskitalo. Paikka: PielisAreenalla Maaseutuparlamentin Studiossa & Yle Areena Suorat-kanava
Klo 8.45 Liikutaan yhdessä! Liikuntatuokio Hyvärilän kentällä
Tule mukaan virkistävään aamujumppaan yhdessä Sari Essayahin ja Petri Keskitalon kanssa! Tapaamme Hyvärilän ruohokentällä Pielisareenan välittömässä läheisyydessä. Nautitaan yhdessä syysaamusta ja liikkumisesta.
Paikka: Hyvärilä, Pielisareenan ulkopuolella, Hyvärilän ruohokentällä tai sen läheisyydessä. Koko Nurmes mukaan liikkumaan!
Klo 8.45 – 9.20 Aamusohvalla: keskustelua hyvästä elämästä maaseudulla nuorten päättäjien näkökulmasta
Aamusohvalle päälavalle saapuu Niklas Aldénin kanssa Antti Paunonen, Keskustanuorten varapuheenjohtaja, Jere Tuononen Kristillisdemokraattien Nuorten puheenjohtaja, Maiju Salminen Vasemmistonuoret ry:n 2. varapuheenjohtaja, Lauri Laitinen, puheenjohtaja, Perussuomalainen nuoriso, Arvi Tolvanen Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja, Dan Cederlöf puheenjohtaja, RKP Nuoret, Miro Ilvonen puheenjohtaja, Vihreät Nuoret sekä Susanna Valtonen, MTK Maaseutunuorista.
Paikka: PielisAreenalla Maaseutuparlamentin Päälavalla & Yle Areena Suorat-kanava
Klo 9.30 Keskustelu: Ruoka- ja metsäketjun merkitys huoltovarmuudelle ja kokonaisturvallisuudelle Itä-Suomessa
Mikä on ruoka- ja metsäketjun merkitys on huoltovarmuudelle ja kokonaisturvallisuudelle? Mitä sen vahvistaminen ja kehittäminen edellyttää? Keskustelussa ovat mukana MEP Elsi Katainen Kuopiosta, lypsykarjatilallinen, somevaikuttaja Sari Rouvinen Kiteeltä sekä Pielisen Karjalan palopäällikkö Mika Viertola.
Keskustelua moderoivat MTK-Pohjois-Karjalan toiminnanjohtaja Jari Rouvinen ja toimittaja, hankepäällikkö Sari Sirkkiä, Nurmeksesta.
Paikka: PielisAreenalla Maaseutuparlamentin Päälavalla & Yle Areena Suorat-kanava
Klo 10:10 Studiossa: Mitä mahdollisuuksia EU:n maaseuturahastosta Itä-Suomelle?
Yksi keskeisin väline, millä kehitetään yrittäjyyttä, yleishyödyllisiä investointeja, kylien kehittämistä, osaamisen lisäämistä on EU:n maaseuturahasto, jonka rahoitus kohdistuu juuri maaseutualueille. Mitä mahdollisuuksia maaseuturahastosta löytyy itäisen Suomen maaseutualueille? Millä tavalla saadaan EU-rahoitus täysimääräisesti hyödynnettyä?
Maaseutuparlamentin Studioon Harri Kolehmaisen kanssa istuvat maatalousneuvos Taina Vesanto maa- ja metsätalousministeriöstä ja Ari Niiranen, Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ylijohtaja.
Paikka: Pielisareenalla Maaseutuparlamentin Studiossa ja Yle Areenan Suorat -kanavan kautta.
Klo 11.00 - 14.00 Lounasta tarjoillaan Pielisareenan piha-alueella
Paikka: Soppatykit PielisAreenan piha-alueella
Huomaathan, että samaan aikaan on käynnissä ohjelmaa päälavalla.
Klo 10.30 Inspiraatiopuhe: Sari Kaasinen
-
Mitä meidän tulisi tunnistaa, kun puhumme elinvoimasta ja taloudesta kansallisella tasolla?
Mistä elinvoima lähtee, kun se lähtee meistä itsestämme ja paikallisista ja alueellisista vahvuuksista?
Mikä kannattaa ja mikä lannistaa elinvoiman syntyä?
Entä elinvoiman rakentamisen edellytykset - miltä ne näyttäytyvät Pohjois-Karjalan kulttuurilähettilään silmin?
Sari valottaa meille kaikille, mitä kansallisia ohjelmissa ja strategioissa kannattaa muistaa ja tunnistaa kun elinvoimaa halutaan aidosti lähteä rakentamaan. Sarin ideat ja sanomat ovat mitä parasta kotiin vietäviä tuliaisia Maaseutuparlamentista. Otetaan kukin koppia ja viedään omilla kotikonnuilla käytäntöön!
Tervetuloa kuuntelemaan Sarin esitystä. Jaa ajatuksesi somessa aihetunnisteilla #maapuhuu ja #maaseutuparlamentti.
Paikka: Pielisareenan päälavalla & Yle Areenan Suorat kanavalla.
Klo 11.00 Rajakunnat paljon vartijoina – koko Suomen ja Euroopan puolesta. Aloituspuheenvuoro: MEP Mika Aaltola
-
Mitä kuuluu Kainuun nälkämaille, Itä-Lapin saloille, kauniisiin karjalaisiin maisemiimme? Miksi rajaseudun terveisiä ja huolenaiheitamme kannattaisi kuunnella entistä tarkemmin?
Rajakunnat Savukoskelta Ruokolahdelle aloittivat syksyllä 2023 ainutlaatuisen ylimaakunnallisen yhteistyöhankkeen, jonka tavoitteena on tuoda rajakuntien asema ja elinvoimaisuus osaksi yhteiskunnallista keskustelua ja päätöksentekoa.
Tervetuloa kuuntelemaankeskustelua ja jakamaan ajatuksesi somessa aihetunnisteilla #maapuhuu ja #maaseutuparlamentti.
Paikka: Pielisareenan päälavalla & Yle Areenan Suorat kanavalla.
Klo 12.30 Keskustelu: Elinvoimaa kolmessa ilmansuunnassa
-
Maaseudulla on suhteessa enemmän yrittäjiä kuin kaupungeissa. Liikeyrityksistä 35 prosenttia sijaitsee maaseuduilla ja kasvuyrityksistä 15–21 prosenttia, määrityksestä riippuen. Samaan aikaan alle 5 prosenttia tutkimus- ja kehittämismenoista ja -henkilöstöstä kohdistuu ja on maaseutukunnissa. Maaseuduilla moninkertainen yrittäjyys on yleistä, ja 25 prosentilla pienistä ja keskisuurista työnantajayrityksistä on omistajavaihdos ajankohtainen.
Osa 1.
Nuoret ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä ja näkevät sen omankin tulevaisuutensa yhtenä mahdollisuutena, mutta yrittäjyyteen maaseudulla liittyy edelleen stereotypioita. Kansalaisten yleinen kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan maaseudulla on laskenut kymmeneen prosenttiin. Mistä syntyy rohkeus yrittää uutta? Mistä saa vipuvoimaa? Missä on itäisen Suomen mahdollisuudet ajatellen uudistavaa yrittäjyyttä?
Osa 2.
Itäiseen Suomeen valmistellaan ohjelmaa. Tavoitteena on alueen mahdollisuuksien täysimääräinen hyödyntäminen. Ohjelman toimenpiteet tulee hyödyttää laajasti Itäistä Suomea sekä laajemmin koko maata. Millä tavalla kansalliset tavoitteet ja toimenpiteet voivat konkretisoitua arjen pinnassa, yrityksissä? Mikä on kumppanuuden merkitys? Millä tavalla uudistetaan elinvoimaa ottaen huomioon vakituisen väestön rakenteen ja kehityksen, väestön toimintakyvyn sekä väestön monipaikkaisuuden?
Tervetuloa mukaan kuuntelemaan rakentavaa keskustelua. Jaa ajatuksesi somessa aihetunnisteilla #maapuhuu ja #maaseutuparlamentti.
Paikka: Pielisareenan päälavalla & Yle Areenan Suorat kanavalla.
Klo 13.40 Studiossa: Maaseutuparlamentin yhteinen julkilausuma
Maaseutuparlamentti huipentuu julkilausumaan, joka kokoaa yhteen ideat, oivallukset, näkemykset ja askeleet elinvoimaisen maaseudun tarinan jatkumisen puolesta.
Mikä julkilausuma on, mikä on sen tehtävä ja mitkä ovat jatkoaskeleet Maaseutuparlamentin jälkeen?
Harri Kolehmaisen kysymyksiin vastaavat maaseutupolitiikan neuvoston pääsihteeri Antonia Husberg ja maaseutupolitiikan professori, apulaispääsihteeri Hilkka Vihinen.
Paikka: Maaseutuparlamentin Studio Pielisareenalla ja Yle Areenan Suorat -kanava.
Klo 13.45 Maaseutu päättäjien silmin ja poliittisena kysymyksenä -keskustelua julkilausumasta
Suomalaiset ovat samaa mieltä siitä, että "Maaseutu on Suomelle tärkeä ruoantuotannon, huoltovarmuuden ja turvallisuuden näkökulmasta" (Sitran Mitä mieltä Suomi? -kampanja 15.9.-15.10.2023 vrt. Maaseutubarometri 2023).
Kaupunkien ja maaseutualueiden välinen keskinäisriippuvuus on korostunut kriisien (esim. koronapandemia, monipaikkaisuus ja omavaraisuus) myötä, mutta samalla "maaseudulla kytee kriisi, jota kaupunkilaiset eivät tunnista" (EVAn Arvo- ja asennetutkimus 2022). Kokemus elämän oikeudenmukaisuudesta on heikentynyt eniten harvaan asutulla maaseudulla, jossa myös kokemus siitä, että voi vaikuttaa arkielämänsä sujuvuuteen on heikentynyt. Myös on kokemus peruspalveluiden saatavuudesta heikentynyt samalla kun sen merkitys on vahvasti lisääntynyt (Maaseutubarometri 2023). Miten voidaan poliittisesti tarttua eriarvoisuuden lisääntymiseen maantieteen perusteella? Miten kehitys voidaan taittaa?
Toiveikkaan tulevaisuuden tekeminen edellyttää toimia, pieniä ja suuria, eri tasoilla. Polkuja tulevaisuuteen on nostettu ja sanoitettu yhteisessä julkilausumassa. Sen muotoiluun on voinut osallistua koko Maaseutuparlamentin ajan. Nyt se tuodaan poliittisten päättäjien keskusteluun. Millä politiikan keinoin voidaan vahvistaa elinvoimaisia, aktiivisia, kestäviä maaseutuyhteisöjä sekä maaseudun monipuolista taloudellista toimintaa kuin myös vastuunkantoa ympäristöstä ja kulttuuriperinnön vaalimisesta?
Maaseutuparlamentin yhteiseen julkilausumaan pohjautuvaan ja rakentavaan keskusteluun osallistuvat (vahvistuneet 20.9.) Sari Essayah, maa- ja metsätalousministeri (kd), Mika Aaltola, europarlamentaarikko (kok), Elsi Katainen, europarlamentaarikko (kesk), Seppo Eskelinen, kansanedustaja, harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän jäsen sekä Pohjois-Karjalan maakuntaliiton valtuuston pj (sdp) ja Anders Norrback, kansanedustaja ja harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän jäsen (rkp).
Tervetuloa mukaan kuuntelemaan rakentavaa keskustelua ja jakamaan ajatuksesi somessa aihetunnisteilla #maapuhuu ja #maaseutuparlamentti.
Paikka: Pielisareenan päälavalla & Yle Areenan Suorat kanavalla.
Klo 14.30 Studiossa: Mitä mieltä ovat tulevaisuuden tekijät?
Studiossa yhdessä Harri Kolehmaisen kanssa Maaseutuparlamentin Nuorisoraporttööriryhmän jäseniä.
Mitkä ovat nuorisoraporttöörien mielestä lauantain keskeisimmät ajatukset ja ideat. Mitä he jäivät keskusteluissa kaipaamaan?
Maaseutuparlamentin nuorisoraporttöörityöryhmään kuuluu kymmenen nuorta eri puolilta Suomea. He ovat mukana kylätoiminnassa, 4H-yhdistystoiminnassa, nuorisovaltuustoissa, nuorisoleadertoiminnassa ja ovat MTK nuoria ja maatilayrittäjiä, 4H-yrittäjiä sekä opiskelijoita.
Klo 14.45 Tapahtuman päätössanat
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah ja Nurmeksen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Matti Kämäräinen.
Paikka: Pielisareenan päälavalla & Yle Areenan Suorat kanavalla.
Klo 15.00 Lähetys päättyy
Nurmeksen kaupunki tarjoaa täytekakkukahvit.
Kiitos kaikille ja turvallista kotimatkaa!