Lauantai 28.9.

Maaseutuparlamentti huipentuu lauantaina maaseutupoliittisen julkilausuman julkistamiseen. Tervetuloa mukaan Suomen suurimpaan ideafestivaaliin paikan päälle tai virtuaalisesti!

Sivun tietoja päivitetään.

Klo 8.00 – 10.30 Tietoiskuja

Keskustele ja opi uutta! Maaseutuparlamentin kumppanit järjestävät tietoiskuja tapahtuman kolmella polulla: uudistava arki, uudistava yrittäjyys ja uudistava kulttuuri.

Tutustu lauantain tietoiskuihin

Klo 8.30 Aamusohva

Lauantain aamusohvalla vedämme yhteen perjantain sisällöt ja käynnistämme Maaseutuparlamentin kolmannen päivän.

Klo 9.00 – 11.00 Työpajasessio 3/3

Työpajojen kautta osallistujat saavat mahdollisuuden oppia uutta, kehittää yhdessä, verkostoitua ja vaikuttaa maaseutupoliittisen julkilausuman valmisteluun.

Tutustu lauantain työpajoihin

Klo 9.00 - 11.00 Miniseminaareja

Maaseutuparlamentin miniseminaareissa kuulet puheenvuoroja ja esimerkkejä uudistavasta arjesta, yrittäjyydestä ja kulttuurista.

Tutustu lauantain miniseminaareihin

Klo 9.00 – 10.00 Rajakunnat paljon vartijoina – koko Suomen ja Euroopan puolesta

Maaseutuparlamentin päätöspäivän lavakeskustelussa kuullaan terveiset Suomen, Euroopan ja myös Naton itärajalta. Mitä kuuluu Kainuun nälkämaille, Itä-Lapin saloille ja Etelä-Karjalan kankaille ja miksi rajaseudun terveisiä kannattaisi kuunnella entistä tarkemmin?

Rajakunnat Savukoskelta Ruokolahdelle aloittivat syksyllä 2023 ainutlaatuisen ylimaakunnallisen yhteistyöhankkeen, jonka tavoitteena on tuoda rajakuntien asema osaksi yhteiskunnallista keskustelua.

Klo 10.40 Puheenvuoro: Sari Kaasinen

Pohjois-Karjalan kulttuurilähettiläs, laulaja-lauluntekijä, muusikko, yrittäjä ja kulttuurimatkailun asiantuntija, musiikin tohtori, opettaja ja taiteilija Sari Kaasinen jakaa meille tarinan siitä, miten toiveikasta tulevaisuutta tehdään itäisessä Suomessa kulttuuriin, ruokaan, järviin, metsään, luontoon ja matkailuun sekä yhteiseen tekemiseen pohjautuen.

Klo 11.00 Keskustelu: Elinvoimaa kolmessa ilmansuunnassa

Keskustelussa mukana maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, Harri Broman, Markus Hirvonen, Annikka Hurme, Anniina Nykänen, Miikka Kotilainen, Esa Karvinen ja Sari Kaasinen. Keskustelua isännöi Matti Rönkä.
  • Maaseudulla on suhteessa enemmän yrittäjiä kuin kaupungeissa. Liikeyrityksistä 35 % sijaitsee maaseuduilla ja kasvuyrityksistä 15–21 %, määrityksestä riippuen. Samaan aikaan alle 5 % T&K-menoista ja -henkilöstöstä kohdistuu ja on maaseutukunnissa. Maaseuduilla moninkertainen yrittäjyys on yleistä, ja 25 %:lla pienistä ja keskisuurista työnantajayrityksistä omistajavaihdos on ajankohtainen.

    Nuoret ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä ja näkevät sen omankin tulevaisuutensa yhtenä mahdollisuutena, mutta yrittäjyyteen maaseudulla liittyy edelleen stereotypioita. Kansalaisten yleinen kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan maaseudulla on laskenut 15 prosentista kymmeneen.

    Mistä syntyy rohkeus yrittää ja miten yrittäjyys uudistaa maaseutuamme? Miltä näyttää uudistava yrittäjyys maaseutualueilla? Minkä varaan se rakentuu, kehittyy ja kasvaa itäisessä Suomessa ja maaseutualueilla? Minkälaisia stereotypioita yrittäjyyteen maaseudulla liittyy ja miten voimme käsitellä niitä? Mitä mahdollisuuksia maaseutu tarjoaa yrittäjille ja sitä suunnitteleville? Keskustelussa puhutaan yrittäjyydestä laajasti ja pohditaan myös teollisuuden arvoketjujen merkitystä maaseutualueille.

    Paikka: Päälava & striimi

Klo 12.30 Lounas

Paikka: Soppatykit PielisAreenalla

Klo 12.30 - 14.00 Ohjelmaa studiosta

Klo 14.00 Maaseutupoliittinen julkilausuma

Paikka: Päälava & striimi

Maaseutuparlamentti huipentuu julkilausumaan, joka kokoaa yhteen ideat, oivallukset, näkemykset ja askeleet elinvoimaisen maaseudun tarinan jatkumisen puolesta.

Se, mikä tapahtuu maaseudulla, ei jää maaseudulle.

Klo 14.30 Keskustelu: sisältö tarkentuu piakkoin

Klo 15.30 Tapahtuman päätös

Klo 16.30 Verkostoitumista ja vapaata keskustelua