Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa

Ideafestivaali

”Moi, tulisitko mukaan etäkeskusteluun ke 24.2. klo 18.30-19.45. Aiheena on hyvä elämä maaseudulla. Mie toimin keskustelun emäntänä.”

Tällainen Whatsapp-viesti lähti noin 20:lle nuorelle Länsi-Saimaan alueella Etelä-Karjalassa noin kaksi viikkoa ennen tapahtumaa. Viestin mukana lähti Inari Fernándezin Ideafestivaali-videoklippi.

Nuorten ikähaarukka oli 15-22-vuotta. Kaikki nuoret olivat minulle ennestään enemmän tai vähemmän työn kautta tuttuja. He ovat olleet mukana joko tuottamassa tapahtumia, osallistuneet kansainvälisiin projekteihin, työllistyneet 4H-yhdistyksen kautta, toimineet ohjaajina 4H-kerhoissa ja leireillä tai työllistäneet itsensä 4H-harrastusyrittäjinä.

Kun kuulin Ideafestivaali - keskusteluja hyvästä elämästä maaseudulla –kampanjasta päätin, että tätä täytyy kokeilla. Minua kiinnosti testata, miten se toimisi nuorisotyössä. Halusin järjestää keskustelun erityisesti etänä, koska se on tasa-arvoinen osallistumismuoto riippumatta siitä missä asut. Koronan myötä se on pikkuhiljaa tullut myös hyväksytymmäksi tavaksi järjestää tilaisuus.

Täytyy myöntää, että dialogisuus, joka on Ideafestivaali-keskustelujen kantava idea, ei ollut minulle ihan uusi juttu. Tutustuin siihen jo 15-vuotta sitten, kun kouluttauduin MOD-ohjaajaksi. Siinä dialogisuus ja sen harjoittaminen on myös tärkeässä roolissa. Olin todella ilahtunut, kun tajusin voivani hyödyntää kokemuksiani aiemmilta vuosilta. Erätauko-säätiön fasilitointikoulutus oli silti tarpeellinen. Siinä paneuduttiin erityisesti etäkeskustelun järjestämiseen.

Etäpalavereissa eniten jännittää aina tekniikka. En ole vielä tähän mennessä onnistunut kertaakaan järjestämään täydellisesti onnistunutta etäpalaveria. Aina on joku asia tökkinyt. Joko linkki ei toimi tai sitä ei ole ollenkaan. Välillä joku ei pääse mukaan tai putoaa linjoilta kesken kaiken. Ja jos ei muuta, niin vähintään nettiyhteys pätkii tai katkeaa. Ilman ongelmia ei ole sujunut kumpikaan järjestämäni Ideafestivaali-keskustelu. Mutta silti ne saatiin toteutettua.

En alun alkaen odottanut, että kovin moni nuori innostuu etäkeskustelusta. Ei ollut helppoa edes selittää mistä on kyse. Toisaalta nuoret ovat ihanan uteliaita tulemaan mukaan jos vaan aikataulu passaa. Alustavasti ensimmäiseen Ideafestivaali – keskusteluun ilmoittautui seitsemän nuorta, mutta loppujen lopuksi linjoille ilmaantui kolme nuorta.

Keskusteluissa nuorten kanssa on pohdittu mm. maaseudulla asumisen hyviä ja huonoja puolia, etäyhteyksien tuomia etuja, muuttoa opintojen ja töiden perässä, nuorten päättäjien puuttumista esim. kunnanvaltuustoista, maaseudun palveluita ja niiden vähenemistä sekä julkista liikennettä maaseudulla. Ollaan myös vaihdettu kokemuksia ja vertailtu, miten naapurikunnissa on asiat hoidettu. Keskustelut olivat hyvin antoisia.

Vaikka etäilystä voi olla montaa mieltä, niin ilman etäyhteyksiä nämä keskustelut eivät olisi edes toteutuneet. Tämä konsepti on sen verran mielenkiintoinen, että haluan juurruttaa sen yhdeksi 4H-nuorisotyön menetelmäksi. Dialogia ei ole koskaan liikaa, ja minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.

Kirjoittaja

  • Kuukka, Merja

    4H-toiminnanjohtaja, Länsi-Saimaan 4H-yhdistys